אפרת עוז | פציעות ספורט
16097
rtl,page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16097,page-child,parent-pageid-15368,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2,vc_responsive
 

פציעות ספורט

בתור פיזיותרפיסטית בקליניקה אני נפגשת עם מטופלים רבים אשר עושים ספורט בצורה קבועה “כמו שצריך”: כדי לשמור על כושר גופני, לשמור על משקל תקין ובשביל הכיף. אך פעמים רבות מופיעים כאבים אשר מפריעים להמשיך ולעשות את מה שאוהבים ורוצים לעשות. ברך סוררת שמפריעה בריצה, נקע ישן בקרסול, כאב גב מנדנד ועוד.

בהרבה מקרים תשובת הרופא היא מנוחה, “תנוח שבועיים ואז הכל יעבור”. אבל לא כך הדבר, הרבה פעמים המנוחה לא מפחיתה את הכאב בכלל, ואם היא מפחיתה, הכאב והבעיה חוזרים ברגע שחוזרים לפעילות. דבר המגביל מאוד את ההתקדמות בספורט ומתסכל ביותר. כמו כן מתעוררות שאלות רבות הנשארות בדרך כלל ללא מענה “האם אני גורם נזק?”, “האם כדאי להפסיק?”, “אולי הגזמתי…”, “אולי כדאי לעשות עוד בדיקות?”.

המטרה היא להחזיר את הגוף בצורה המהירה ביותר למצב תקין וללא כאב תוך כדי המשך הפעילות הגופנית. ולכן יש צורך באבחון מקיף על מנת לזהות את הגורם לבעיה, טיפול בגורם ואז שיקום הכולל תרגילי חיזוק, ייצוב ומתיחה.

אצלי תקבלו הסבר מקיף על הבעיה הספציפית שלכם, מה מותר וכדאי לעשות וממה כדאי, אם בכלל, להימנע.

בין אם אתם צועדים או רצים, מדוושים או שוחים, משחקים במגרש או מרימים משקולות, ודאי כבר הפנמתם את חשיבותה של פעילות גופנית סדירה לבריאותכם. אימון גופני, במידה והוא מתבצע נכון, מחזק את הגוף והנפש, מחטב ומסייע בשמירה על המשקל, מונע מגוון מחלות ובעיות בריאותיות ומנסיוני האישי אפילו יכול להיות מהנה.

עם זאת, לעיתים הפעילות הגופנית היא זו שגורמת לנו לכאב, למגבלה בתנועה ולאי נוחות.

כמובן שהדרך הטובה ביותר לטפל בפציעות ספורט היא למנוע אותן. לכן חשוב לבחור פעילות גופנית המותאמת למצבכם הפיזי והבריאותי. חשוב לבנות תכנית אימונים הדרגתית ומגוונת התואמת את רמת הכושר הגופני שלכם. חשוב לעבוד עם איש מקצוע טוב על מנת לעקוב אחרי ההתקדמות לשפר את הטכניקה ואת היכולות.
חימום מכין את הגוף לאימון ומסיע למניעת פציעות. ביצוע מתיחות ושחרור בסיום אימון מסיע לגוף להתאושש ולבנות את עצמו מחדש.

לעיתים לא משנה כמה משתדלים פציעות קורות.

באופן כללי פציעות ספורט מחולקות לשני סוגים עיקריים: טראומה ושימוש יתר.

הסוג הראשון מתייחס לחבלה חד פעמית כגון נקע בקרסול, פריקת כתף, קרע ברצועה או גיד, פריצת דיסק, שברים ועוד. בפציעות אלה מנגנון הפציעה ברור. הסוג השני מתייחס לפגיעות מתמשכות בעלות נזק מצטבר, כגון שחיקת סחוס, דלקות, שברי מאמץ ועוד. בפציעות אלה מנגנון הפציעה אינו ברור ונדרשת עבודת בילוש מעמיקה על מנת להבין את הביומכניקה של הגוף ואת הגורם לפציעות.

פעמים רבות כאשר יש פציעה אומרים לבצע תרגילים: לחזק ולהגמיש שריר זה או אחר. אך הבעיה היא שבדרך כלל בזמן הניסיון שלנו לחזק או להגמיש מתעורר הכאב שמגביל את התנועה ומונע מאיתנו לבצע את התרגיל בצורה טובה.

לכן בשלב ראשון צריך להבין את מנגנון הכאב ולטפל בו, כאשר הכאב יורד ניתן להמשיך בשיקום על מנת לחזור לפעילות גופנית מלאה, ללא כאבים והגבלות.